Galactoria 2019 - Profesori
Conf. univ. dr. habil.   Miklós Bács

Miklós Bács este profesor universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai și actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj . Cariera sa cuprinde peste 80 de roluri în teatru, film, televiziune şi radio, peste 20 de spectacole regizate şi peste 80 de participări la  festivaluri de teatru naţionale şi internaţionale.  A colaborat cu regizorii: Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Tompa Gábor, Mihai Măniuţiu, Bocsárdi László, David Zinder, Tony Gatliff etc.

Ca pedagog, este unul dintre membrii corpului profesoral fondator al şcolii de teatru din Cluj, coordonator a mai multor generaţii de absolvenţi ai secţiei române şi iniţiatorul în 2004 al festivalului studenţesc Galactoria. A organizat şi condus numeroase ateliere (invitaţi: prof. Robert Cohen, prof. Eli Simon, prof. David Kipper, prof. David Zinder, Judith Peavy, Stephan Perdekamp, etc.) şi a fost invitat să susţină cursuri de măiestrie la diferite universităţi, dintre care amintim: Universitatea de Cinematografie Gerasimov, Moscova (VGIK); Şcoala Naţională Poloneză de Film, Televiziune şi Teatru Leon Schiller, Lodz (PWSFTviT); Universitatea din Siena, Italia; etc. La rândul său a participat la cursurile/atelier conduse de Yoshi Oida, Anatoli Vasiliev, David Zinder, Eugenio Barba, Marcia Carp, David Esrig şi Robert Cohen.

A publicat numeroase articole şi studii în reviste de specialitate, fiind autorul cărţilor Mască şi Rol, Marele Mascat, Propedeutica limbajului nonverbal în arta actorului.

            Director al Galei Tânărului Actor HOP 2016-2018, este membru al Consiliului Artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, membru al senatului Uniter, şi membru International University Theatre Association – IUTA.

Pe lângă premiile colective primite pentru spectacolele la care a contribuit (ATM, Uniter, MOT, Ex Ponto, etc.) a fost distins şi cu premiile Bánffy 2003, Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal FestCo 2007, Premiul Reprezentativităţii UBB 2008, Premiul Amza Pellea 2013, Premiul Excellentia UBB 2013, Premiul special Uniter 2016, Premiul Virgil Flonda FITS 2017, Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal FestIn pe Bulevard 2018.

Lect. univ.   Irina Wintze

Irina Wintze este actrița a Teatrului Național Lucian Blaga din 1993 și lector asociat al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai , începând cu anul 2002.

Activitatea din teatru – desfășurata în peste 70 de roluri - i-a prilejuit colaborarea cu regizori remarcabili: Iulian Visa, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Tompa Gabor, Mihai Maniutiu, Roberto Bacci (Italia), Bocsárdi László, Radu Afrim.

Ca și cadru asociat al FTF a fost, pana acum, martorul evoluției a 5 promoții de tineri actori.

 

A participat la mai multe ateliere de dezvoltare profesională:

- RECITARE COME ASCOLTARE: ALLA RICERCA DELLA VERITA SUL PALOSCENICO, susținut de regizorul Yuri Kordonsky la Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teratrale din Pontedera (18-25 august 2018);

- P.E.M. (Perdekamp Emotional Method) cu Stephan Perdekamp, Sarah Victoria (P.E.M. Center, Hamburg, Germania), 3 - 8 martie 2015;

- Biomecanică cu Rainer Dobernig (Athanor Akademie, Burghausen, Germania), 10-15 decembrie 2012;

- Teatru de mişcare cu Uray Péter (Kaposvár University, Ungaria), 24-28 februarie 2012;

- În căutarea teatrului existenţial cu Davis Esrig (Burghausen, Germania), 2009;

- Spontaneity Training In Action cu David A. Kipper, Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Babeş-Bolyai“, Cluj (2008);

- Studii despre Cehov cu Radu Penciulescu (1997).

Premii:

- Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal:  pentru rolul Zocha /Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, regia: Bocsárdi László, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2016;

- Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la Teatrul Național Cluj-Napoca, în stagiunea 2014/2015, ex aequo, pentru rolul din spectacolul IN TRAFIC de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2015.

- Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar -  pentru rolul Bunicile Selkirke, din spectacolul INSULA după Gellu Naum, la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier", ediția a XX-a, Baia-Mare (2012);

- Nominalizare la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Galele UNITER, pentru rolul Fedra din Iubirea Fedrei de Sarah Kane, un spectacol de Mihai Măniuţiu, la Teatrul de Stat din Arad (2007);

- Premiul pentru cea mai buna actriță pentru rolul din spectacolul DECAMERONUL după Alexandru Hausvater, regia Iulian Vişa, în cadrul Festivalului Internațional de teatru Sibiu, ediția 1 (1992).

Asist. univ. dr.   Camelia Curuțiu-Zoicaș

 

Camelia Curuțiu-Zoicaș, este asistent universitar doctor la Facultatea de Teatru și Televiziune, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Este absolventă a Facultății de Litere, specializare Actorie (2004), a masteratului ȋn specializarea Filosofia Culturii și Artele spectacolului (2005) si a diplomei de doctor ȋn Teatru și Artele Spectacolului cu teza Rolul Imaginației ȋn arta actorului. Strategii de elaborare a rolului (2015) Universitatea Babeș-Bolyai.

Parcursul său academic a urmărind trei direcții principale, îmbinând atât activitate didactică, cea de cercetare cât și cea artistică. În acest sens, a participat la diferite ateliere, workshop-uri, conferințe, proiecte și masterclass-uri susținute de artiști și cercetători consacrați din domeniul teatrului precum Andrei Șerban, David Zinder, Robert Cohen, Florin Șerban, Rainer Dobering, Peter Uray, Florin Fieroiu, Cristian Theodor, Mihai Mihalcea, Vlad Massaci, David Kipper, Vava Stefanescu, Georges Baal, Stephan Perdekamp,  ș.a. A publicat nenumăratele articole și studii de specialitate, în diferite reviste recunoscute, cum ar fi Imagination and Empathy: Coalescence, Transfer and Embodiment în Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (2017), The Actor and the Absence – Imagination or Memory în DramArt No.7, Timișoara (2018), What’s Hecuba to him or he to Hecuba?. în Studia Universitatis Babeș- Bolyai, Cluj-Napoca (2019), Artistic Creativity and Creative Imagination – Original Components in the Contemporary Performing Arts. Interferences and New Approaches în Colocvii Teatrale, Iași (2019).

Ca actor, a interpretat roluri de teatru atât ca colaborator în instituțiile de stat din țară (Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Național "Lucian Blaga" Cluj Napoca) cât și în cele din spațiul independent (Teatrul Imposibil, Asociația Jad, Asociația Colectiv A), roluri în diferite filme de scurtmetraj sau în teatru radiofonic. A jucat și a făcut asistență de regie, scenografie la spectacole create în cadrul facultății de profil.  A participat la numeroase festivaluri din țară, naționale și internaționale și din strainătate (Gala HOP-Gala Tânărului Actor, Festivalul Internațional de Teatru Atelier, Festivalul Internațional de Teatru Studențesc „Test!08“ Croația, Festivalul de Teatru al absolventului GALACTORIA, Festivalul Internațional de Film Transilvania(TIFF), Festivalul Internațional Întâlnirile Internaționale de la Cluj, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Teatru Clasic Arad, Premiu colectiv, Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol-recital, pentru spectacolul TEMĂ ŞI VARIAŢIUNI după I.L. Caragiale, regia Miklos Bacs, Irina Wintze, Cristina Cimbrea la Festivalul „Primul rol“, Iaşi, 2003. ș.a.).

A participat la festivaluri și proiecte naționale si internațional de teatru și pedagogie teatrală (Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, Festivalul Internațional de Teatru la Sibiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Cluj-Napoca, Practică teatrală în regiunile Centru şi Nord-Vest, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013, Târgu-Mureş, tutore stagiu practică studenți (2010-2012), coordonator ȋn proiectul European Programul Operațional Sectorial penru Dezvoltarea Resurselor Umane, Cluj-Napoca (2007-20013), expert-colaborator în cadrului proiectului POSDRU/87/1.3/S/ 63169, Competenţe în comunicare – performanţă în educaţie, Cluj-Napoca, colaborator și participant în cadrul proiectului European Euroculture en Pays de Gentiane cu spectacolul L Opera de Quat sous, Riomes es Montagnes, Chalinargues, Neussargues, France (2013).

De asemenea,  a participat și a susținut diferite ateliere și workshopuri cu scopul implementării diferitelor metode teatrale de comunicare verbală și non-verbală în cadrul training-uluiTake the Lead” în calitate de trainer, de formator autorizat de formare profesională (ATOS,  Orade, UMT, Pianu, Alba, THREE PILAR GLOBAL, Sibiu, LB LINDE, Coltesti, Alba, TB CITR, Pecs, Ungaria, TB CONTI SIBIU, Brasov, TB GARMIN, Sovata, Mures, TB CONTI SIBIU, Brasov, TB MAHLE, Brasov, etc.).

Asist. univ. drd.   Ciprian Scurtea

Roluri în spectacolele Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu: 

1.     „American Buffalo”, de David Mamet, regia Eugen Gyemant, 2020

2.     „Vedere de pe pod”, de Arthur Miller, regia: Eugen Jebeleanu – rol: Eddie Carbone, 2018

3.     „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, regia: Botond Nagy – rol: Ejlert Løvborg, 2018

4.     „10”, de Csaba Székely, regia: Radu-Alexandru Nica, 2017

5.     „Nathan înțeleptul”, după Gotthold Ephraim Lessing, regia: Armin Petras, 2015

6.     „Fantoma e aici”, de Kobo Abe, regia: Kushida Kazuyoshi, 2015

7.     „Marat/Sade”, după Peter Weiss, regia: Charles Muller – rol: Duperret, pacient, erotoman, 2014 

8.     „Solitaritate”, spectacol de Gianina Cărbunariu – rol: Preotul, Cristian Iulian Dobrescu, 2013 

9.     „Maestrul şi Margareta”, de Mihail Bulgakov, regia: Zoltán Balázs – rol: Iuda, Latuncki, 2013

10.   „O poveste japoneză”, de Chikamatsu Monzaemon, regia: Masahiro Yasuda – rol: Yohei, 2012

11.   „Călătoriile lui Gulliver”, exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, regia: Silviu Purcărete, 2012

12.   „Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză”, de Matei Vişniec, regia: Cristi Juncu, one-man-show, 2012

13.   „Îmi place cum miroşi!”, de Neil Simon, regia: Şerban Puiu – rol: Norman Cornell, 2011

14.   „Ispita Cioran”, regia: Gavriil Pinte – rol: Nefericitul, 2011

15.   „Ghidul copilăriei retrocedate”, după Andrei Codrescu, regia: Gavriil Pinte – rol: Andrei Perlmutter, 2010

16.   „Opinia publică”, de Aurel Baranga, regia: Theodor Cristian Popescu – rol: Costică Braharu, 2010

17.   „Breaking the waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, de Lars von Trier, regia: Radu Alexandru Nica – rol: Dr. Richardson, 2009

18.   „Femeia ţintă şi cei zece amanţi”, de Matei Vişniec, regia: Claire Dancoisne – rol: Tony Galantul, 2009

19.   „Metamorfoze”, după Ovidiu, regia: Silviu Purcărete, 2009 

20.   „Astăzi nu se fumează”, după texte de Iustin Panţa şi Mircea Ivănescu, regia Gavriil Pinte – rol: Celălalt Iustin, 2008

21.   „Hamlet”, de W. Shakespeare, regia: Radu Alexandru Nica – rol: Hamlet, 2008 

22.   „Faust”, de J. W. Goethe, regia: Silviu Purcărete, 2007

Pregătire profesională: 

·         2000 – 2004 – Facultatea de Artă Teatrală, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, specializarea Actorie 

Asist. univ drd.   Tudor Lucanu

Tudor Lucanu (n. 28 ianuarie 1985, Iaşi) este regizor artistic al Teatrului Național Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. S-a afirmat pe scena teatrului românesc atât ca regizor, cât şi ca scenograf şi actor. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea actorie în 2008, la clasa profesorului Miklós Bács, asistent Camelia Curuțiu, urmând apoi studiile masterale în cadrul aceleiași facultăți şi Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale" din București, specializarea regie de teatru în 2012, la clasa Liudmila Anton Szekely, asistent Radu Apostol. 

 

Tudor Lucanu a fost actor angajat al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad și a predat actoria la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. De-a lungul timpului a participat la numeroase ateliere de teatru, sub îndrumarea lui Andrei Șerban, David Zinder, Nicole Kehrberger, Iosif Herțea, Robert Cohen și a Vavei Ștefănescu, dar a și susținut ateliere de actorie la mai multe festivaluri de teatru pentru liceeni (Ideo-Ideis - Alexandria, DOT - Brașov, ID-fest - Bacău, etc.), sau ateliere de confecționare de măști pentru teatru.

 

Spectacolele pe care le-a regizat sau la care a realizat scenografia au participat la numeroase festivaluri de teatru din țară, dar și în străinătate. Succesul său regizoral s-a concretizat în câteva premii importante, precum premiul „Aureliu Manea” pentru cel mai bun regizor al stagiunii 2014/2015, la Gala Premiilor Teatrului Național „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca în 2015, premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul Festivalului de Teatru Scurt din Oradea pentru spectacolele „Emigranţii”, producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi „Ești un animal, Viskovitz!”, de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea şi premiul pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol pentru „Ești un animal, Viskovitz!”, la Festivalului „Pledez pentru TINE(ri)” de la Piatra Neamţ.

Conf. univ. dr.   Mc Ranin

Regizor, scenograf, profesor, manager al Teatrului “Tony Bulandra” Târgoviște, fondator și director al Festivalului Artelor Spectacolului BABEL și consilier în comisia Administrației Fondului Cultural Național, a absolvit Institutul de Artă Teatrală “I. L. Caragiale” din București în promoția 1981-1985 unde l-a avut profesor pe reputatul regizor Mihai Dimiu. În 1988, pleacă din țară și se stabilește la Paris. Studiază la Sorbonna și la Institutul de Arte din Paris. După zece ani care însumează între altele trecerea sa pe la Centrul Pompidou și pe la Disneyland, Mihai Constantin se întoarce în România, își susține lucrarea de doctorat la UNATC în 2006 și înființează Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviște.

Asist. univ. drd.   Răzvan Mureșan

Răzvan Mureșan este regizor de teatru a cărui activitate profesională include peste 25 de spectacole pe scene din România. Din 2006 este cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film, unde, în 2016, a obținut titlul de doctor în teatru, cu teza Scena contemporană britanică. Experiment și inovație după 1945.

Conf univ.dr.   Raluca Sas-Marinescu

S-a născut la Satu Mare, în 1981 și a absolvit Teatrologia la Cluj, după care a lucrat ca secretar literar și dramaturg în diferite teatre din țară. În anul 2008 s-a alăturat școlii de teatru de la Cluj în calitate de asistent a profesorului C.C.Buricea Mlinarcic  și a lucrat alături de acesta la dezvoltarea programului de scriitură dramaturgică dedicat studenților teatrologi. Este autoarea cărții Dramaturg&Dramaturgie – metode, tehnici, studii de caz apărută la editura Eikon în 2017 în care prezintă propria metodă de predare a scriiturii dramaturgice. În prezent este titularul cursurilor de Prelucrarea textului de spectacol și Scriitură creativă. În paralel lucrează ca dramaturg în diferite teatre din țară și conduce workshopuri de specialitate.

Asist. univ. drd.   Alexandra Felseghi

 Dramaturg, regizor și trainer de ateliere de scriere creativă, Alexandra Felseghi activează în sectorul cultural independent de opt ani. Și-a susținut teza de doctorat, cu titlul O incursiune în teatrul independent – Performance și Creator Multiplu, în 2016, în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Între 2012-2018, a fost parte din compania independentă de teatru și film, Create.Act.Enjoy, în cadrul căreia a inițiat proiecte de spectacol, dezvoltare personală și educație non-formală. Producțiile realizate până în acest moment, atât în postura de dramaturg, cât și ca regizor de teatru, au participat la festivaluri naționale și internaționale, dintre care amintim: FOCUS DRAMA:RO (2018), Festivalul de Teatru Piatra Neamț (2018), Bucharest Fringe Festival (2018), Maratonul Teatrului Independent (2016), ITF „Faces Without Masks” (2013), International Theatre Festival of Kerala (2013), FITS (2011) ș.a.

A semnat dramaturgia spectacolelor: FABRICI și UZINE (producție a Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, proiect co-finanțat de AFCN, 2019), VIAȚA SECRETĂ A CELOR MAI NEAȘTEPTATE OBIECTE (producție Magic Puppet, proiect co-finanțat de AFCN, 2019), NU VORBIM DESPRE ASTA (text rezultat în urma rezidenței de scriere dramatică Drama 5, organizată de Reactor de Creație și Experiment, 2018), 3 MILIOANE (producție Create.Act.Enjoy, proiect co-finanțat de AFCN, 2018), EAT ME (producție Create.Act.Enjoy, 2017), GEN.EU (producție Teatru 3G în colaborare cu Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu, proiect co-finanțat de AFCN, 2017), SUPRAVIEȚUITOR (performance după Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României, de Anca și Raul Ștef, producție Create.Act.Enjoy în colaborare cu Asociația Cult.Art&Media, 2016), ETEROCLIT (producție Create.Act.Enjoy, 2015), EVERY DAY IS A BRIDGET DAY (producție C.A.E., 2013), THIS IS MY BODY.COME INTO MY MIND (producție C.A.E, 2012).

Din 2019 este asistent la secția Teatrologie, din cadrul Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai.

Conf. univ. dr.   Filip Odangiu

 

Născut la Timișoara, în 1976, Mihai Filip Odangiu este unul dintre promotorii unei noi abordări în propedeutica artei actorului, bazată pe explorarea mecanismelor imaginației și metacognitivității. A absolvit studiile universitare la Universitatea de Vest Timișoara (în 1999, specializarea pictură) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (în 2002, specializarea actorie, clasa Miriam Cuibus). A obținut masteratul în filosofia culturii și artei spectacolului la Facultatea de Teatru și Televiziune, din cadrul U.B.B. Cluj (2003) , unde și-a obținut și doctoratul în teatru, în anul 2013, cu o teză dedicată formării actorului. Și-a început cariera pedagogică ca asistent la clasa Miriam Cuibus și, din anul 2009, este tutore de clasă. Autor a două cărți de referință în domeniul practicii teatrale (Corpul inteligent. Strategii metacognitive în antrenamentul actorului, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj, 2013 și Praxis. Exercițiul strategic, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj, 2013), Filip Odangiu este specializat în teatru nonverbal, improvizație, commedia dell’arte, mișcare scenică, teatru de animație, Viewpoints și storytelling. Complementar cu activitatea pedagogică,  preocupările lui Filip Odangiu cuprind mai multe direcții: actorie (actor colaborator al Teatrului Național Cluj-Napoca), regie de teatru și film, scenografie, arte plastice, jurnalism de teatru, proiecte sociale

Lect. univ.   Sinkó Ferenc

FERENC SINKÓ (n. 1979) a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune a UBB Cluj în clasa lui András Hatházi şi Csaba Szilágyi-Palkó, și s-a angajat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Din 2004 este colaborator, apoi lector asociat al UBB, Facultatea de Teatru și Televiziune; și membru fondator/preşedinte al As. GroundFloor Group.

A semnat regia mai multor spectacole produse de GroundFloor Group și Teatrul Maghiar de Stat Cluj, printre care multipremiatul „Parallel”, invitat la cele mai importante festivaluri din România, și cu numeroase turnee internaționale la Karlsruhe (Germania), Copenhaga (Danemarca), Ljubljana (Slovenia), Maribor (Slovenia), Lublin (Polonia), Budapesta (Ungaria), Szeged (Ungaria) în perioada 2013-2016.

În calitate de actor, a colaborat cu regizorii Gábor Tompa, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Robert Woodruff, Adrian Sitaru, Tom Dugdale, David Zinder, Andrei Măjeri etc. A semnat coregrafia/mișcarea scenică în echipa creativă a  regizorilor Matthias Langhoff, Tompa Gábor, Robert Woodruff, Elie Malka, Mihai Măniuţiu, Leta Popescu.

Împreună cu Filip Odangiu, conduce spre absolvire în 2019 a patra promoție de actori.

 

Lect. univ. drd.   Ionuţ Caras

Ionuț Caras a absolvit Facultatea de Teatru din Cluj în 2004, la clasa profesorului și mentorului Miklós Bács. A jucat în peste 40 de spectacole în cei 14 ani de când este actor al Naționalului clujean și a colaborat deja cu cei mai mari regizori din România: Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu,  Mona Chirilă-Marian, Gábor Tompa sau  Radu Afrim. De-a lungul timpului a colaborat la diverse proiecte (spectacole de teatru, workshop-uri) cu mai multe organizații și instituții importante de cultură din țară și din străinătate: Institutul Cultural Român de la New York, Teatrul Municipal Joaquim Benite din Almada, Teatrul Odeon din București, Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Timișoara, Opera Română din Cluj, Teatrul Era și Fundația Pontedera Teatro din Italia, University of Hull, Scarborough, UK, ș.a.

A jucat în 3  filme de lung metraj (Portretul luptătorului la tinerețe, regia Constantin Popescu,  De ce eu ?, regia Tudor Giurgiu și Ana, mon amour, regia Călin Peter Netzer) și în mai multe scurtmetraje, unele din ele premiate la festivaluri internaționale de profil.

Ionuț Caras a fost nominalizat la premiile Uniunii Teatrale din România (aprilie 2010) pentru categoria Cel Mai Bun Actor în Rol Principal pentru rolul Gurevici din spectacolul Noaptea Walpurgiei sau Pașii Comandorului de Venedikt Erofeev și a câștigat, pentru același rol, Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, ediția a XXI- a, 2009.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal:

Ionuț Caras pentru rolul Abram (1920-2003) din spectacolul Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, regia: Bocsárdi László, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2016;

- Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, pentru rolul Fratele Tibergiu din spectacolul UbuZdup! după Alfred Jarry, regia Tompa Gabor, la Gala Premiilor Teartrului Național Cluj-Napoca, 2015.

 

- Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolurile „Zmeul“ şi „Baba Anica“ din Sânziana şi Pepelea, la Festivalul Comediei Româneşti de la Bucureşti, 2014.

 Premiul a fost acordat ex aequo, celălalt premiat fiind actorul Marcel Iureș. În 2005,  la Gala Tânărului Actor  HOP de la Mangalia a câștigat Premiul pentru excelență în artă “Timică” oferit de asociația MasterClass iar Teatrul Național din Cluj îl recompensează, în 2007 cu Premiul Euphorion pentru tineri creatori, pentru creațiile artistice din stagiunile 2005/2006 și 2006/2007. Cluburile Lions și Rotary din Cluj îi oferă Premiul de excelență în semn de recunoaștere a meritelor deosebite din domeniul artistic.

Ionuț Caras a jucat în peste 30 de festivaluri naționale și internaționale de teatru, a susținut master class-uri la Teatro Municipal Joaquim Benite (Almada, Portugalia), University of Hull (UK) și la Théatre de Globule (Lyon, Franța) și a participat la ateliere de specialitate conduse de: Vava Ștefănescu, Florin Fieroiu, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Valentina de Piante, Eli Simon, Nicky Woltz, ETXEA Company, Cătălina Buzoianu, ș.a.

Ionuț Caras este actor la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și lector univ. drd. la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj.

Asist. univ. drd.   Mara Opriş

Actor liber-profesionist și asistent universitar drd., Facultatea de Teatru și Film Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Napoca

-        Octombrie 2004-iunie 2005: Masterat, specializarea Filosofia culturii şi Artele Spectacolului în secolul XX, Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Napoca

-        Octombrie 2000-iulie 2004: Licenţă  Arta Actorului, Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj – Napoca

Activitate profesională:

din 2017 – actor colaborator al Teatrului de Stat Constanţa

din 2012 până în prezent – actor colaborator al Teatrului Național M. Eminescu, Timișoara

din noiembrie 2011 până în prezent – colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca

 din ian. 2011  – actor colaborator la Teatrul de Artă, Deva

 din ian. 2008 până în prezent – asistent universitar specialist / colaborator la secția Actorie, Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj

 iulie 2007 – membru fondator al Academiei Itinerante Andrei Şerban, proiect susţinut şi dezvoltat de Institutul Cultural Român, filiala New York, reprezentat de doamna Corina Şuteu şi de Institutul Cultural Român, prin persoana domnului Horia Roman Patapievici

 ian. 2006-iulie 2009 – actor colaborator la Teatrul Tony Bulandra, Târgovişte

 sept. 2004-ian. 2006 – actor angajat la Teatrul de Stat Oradea

 

Colaborări:

            2018 – Facultatea de Drept, Cluj-Napoca: Adriana Georgescu, proiectul teatral La început a fost sfârşitul, dramatizare după romanul autobiografic omonim al Adrianei Georgescu, regia Ionuţ Caras

            2017 – Teatrul de Stat Constanţa:  Medeea, Ovidius in love. Jurnalul unui exilat îndrăgostit, dramatizare după romanul Moartea la Tomis. Jurnalul lui Ovidiu, de Marin Mincu, regia A. Hausvater, coregrafie Lorant Andras, muzica Mircea Kiraly, scenografia Maria Miu, light design Lucian Moga

            2012 până în prezent – Teatrul Național Timișoara: Solo Femeia cu sânge, Prin Vis, regie, coregrafie, concept dramatic Pal Frenak,

            2013 – Institutul Cultural Român, Istanbul

            2012 - 2013 - Opera Națională Română din Cluj Napoca

            2011 - Teatrul de Artă, Deva: Frida Kahlo, Frida Impresii, regia Mc. Ranin, coregrafia Hugo Wolff

            2009 - 2008 - Teatrul Odeon, Bucureşti: Spovedanie la Tanacu, regia Andrei Şerban

            2008 - Teatrul L.S.Bulandra, Bucureşti: Frida.Impresii, regia Mc. Ranin, coregrafia Hugo Wolff

            2007 - Teatrul LaMaMa, New York: Spovedanie la Tanacu / Deadly Confession, regia Andrei Şerban

          2003 - 2004  spectacole-lectură în cadrul programului 9titluri - 9dramaturgi -9regizori iniţiat de Teatrul Imposibil în colaborare cu Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi Fundaţia Tranzit

 

 

2015 - organizator, coordonator, asistent regie, antrenor și performer în programul Școala de vară Actorul total, proiect realizat împreună cu A. Hausvater, Colibița, jud. Bistrița

          - atelier de creație dramatică susținut de Andrej și Tereza Welminski, FTT, UBB

2013 - 2015 Fondator al trupei de teatru OCTOPUS THEATRE, coordonator artistic și organizator al turneului trupei în Festivalul Internațional de Arte Performative Stradale Rythm of Europe Street Festival ( organizat de Delegația Uniunii Europene în Turcia, în colaborare cu ambasadele și consulatele statelor membre ale Uniunii Europene și clusterul EUNIC Turcia, din care face parte și Institutul Cultural Roman DIMITRIE CANTEMIR din Istanbul )

Lect. univ. dr.   Szilágyi-Palkó Csaba
Născut la Cluj în 1972, Szilágyi-Palkó Csaba a absolvit Facultatea de Filologie (specializarea maghiară-italiană), iar în paralel a terminat Actoria la aceeaşi facultate, Catedra de Teatru (catedra care stătea la originea prezentei Facultăţi de Teatru de Film), în 1998. A jucat în teatru şi operă (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Csiky Gergely din Timişoara şi Opera Maghiară din Cluj), şi in scurt-metraje de televiziune (TVR, Duna TV etc.). Începând cu anul 1998 a fost preparator, apoi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teatru, a condus (sau la început era asistent pentru) 6 generaţii de studenţi actori, promoţia din 2019 fiind a şaptea în rând. A semnat regia la peste 33 spectacole ale studenţilor, dintre care unele au primit premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol la diferite festivaluri (Târgu-Mureş, 2010) sau Premiul Mare al Publicului (Kisvárda, Ungaria, 2002). A fost asistent de regie şi coordinator de program în cadrul programului Cultura 2000 al Uniunii Europene – Zsámbék (Ungaria) – 2003/2004, la spectacolul Soldatul Pulcinella după Woyzeck de Georg Büchner, o coproducţie europeană între 8 teatre. În timpul studiilor de filologie a publicat peste 50 de studii, critici, recenzii literare, precum şi proză şi versuri. A obţinut doctoratul în Artele Spectacolului, cu o teză despre genul rolului actoricesc, îmbinănd domeniile legate de gender studies cu cele teatrale. În prezent este lector universitar titular, autor a mai multor studii de specialitate, şi (începând din 2016) directorul Departamentului Maghiar de Teatru.
Conf. univ. dr.   Gelu Badea

GELU BADEA este regizor de teatru și profesor de arta regizorului de teatru, elev al regizoarei Mona Chirilă și adept al metodelor de antrenament pentru actori și regizori de teatru promovate de mentorul său Radu Penciulescu. A realizat până în acest moment peste șaptezeci de spectacole, obținând în anul 2000 o nominalizare la Premiile UNITER pentru regia spectacolului „Lazaret” montat la Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe. Dintre acestea amintim Îngerul slut de Alexandru Sever (Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca, 2004), Hamlet de W. Shakespeare (Teatrul de Nord Satu Mare, 2009), Livada de vișini de A.P. Cehov (Teatrul „I.D. Sîrbu” Petroșani, 2014), Nora de H. Ibsen (Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, 2015). Producțiile sale s-au jucat în mai mult de douăzeci de teatre din România la Cluj Napoca, Satu Mare, Petroșani, Turda, Târgu Mureș, Baia Mare etc., dar și la festivaluri din străinătate în Italia, Moldova, China, Germania, Turcia, Ungaria, Bulgaria și Grecia. Din anul 2017 este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Teatru și Film din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca unde a coordonat șase generații de regizori și este șeful disciplinei regie de teatru. Între absolvenții săi se numără nume deja cunoscute spațiului teatral românesc prin spectacolele realizate și premiile obținute: Ana Ciobanu, Marius Costache, Mara Roșu, Muriel Manea, Andrei Măjeri, Cosmin Matei, Botos Balint, Vlad Popescu, Adina Lazăr, Cătălin Mardale, Bianca Baraboi, George Crintă etc. Este autorul a două volume publicate în țară: Prințul minor, Editura Eikon (2013), și Solilocviu, Editura Școala Ardeleană/Eikon (2017).

Asist. univ. drd.   Cosmin Matei

Cosmin Matei este regizor de teatru și asistent drd. la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș Bolyai, secția Regie. A absolvit Regia de Teatru la Cluj, în anul 2012, la clasa regizorului Gelu Badea și secția de Grafică a Universității Naționale de Arte, București, în anul 2006, la clasa graficianului Ion Atanasiu Delamare. Este interesat de îmbinarea practicii teatrale cu cercetarea științifică în vederea dezvoltării unor principii noi de antrenament pentru actori și regizori. A semnat spectacole ca Occupy Yourself, Reacting Chernobyl sau IntimIdate Me folosind metode devised și dramaturgie dedicată. Printre interesele de cercetare se numără antrenamentul bio-pshio-fiziologic al actorului, implicațiile utilizării narativelor dinamice și paralele care rezultă din tratarea corpului atât ca obiect cât și ca subiect și dezvoltarea metodelor de antrenament care permit explorarea fizică și mentală pentru a ajunge la un control al mediului interior în vederea potențării răspunsului dat unei situații de joc realiste.