Galactoria 2019 - Camera

Camera

de Harold Pinter

În universul deosebit al lui Harold Pinter, personajele sunt puse în permanență sub semnul amenințării. Ele se simt amenințate de străinii care pătrund în intimitatea universului lor, de mediul exterior și de necunoscut. Acest sentiment de amenințare este potențat de tăcerile lungi care ar putea dezvălui străinilor vulnerabilitățile lor, iar modalitatea prin care personajele se apără împotriva amenințării la care sunt supuse este alienarea.

Camera este prima piesă a lui Harold Pinter. Ea surprinde absurditatea condiției omului care preferă să trăiască într-un loc concret, pe care îl cunoaște până în scoarță, și care se teme de ceea ce ar putea fi dincolo de ușa camerei, de ușa casei, sau chiar în cartierul vecin.

Este vorba despre Rose, o femeie de 56 de ani, care trăiește alături de Bert. Rose se bucură de o viață obișnuită, banală chiar, dar, mai cu seamă, de locul care îi oferă atât de multă siguranță și confort spiritual, de cameră. Doar că tot acest echilibru este perturbat de intruziunea persoanelor din afară – un proprietar evaziv și un cuplu tânăr extrem de dubios. Cu ajutorul lor, Pinter face pact cu spectatorul cum că nimic nu va mai fi ca la început, iar piesa capătă din ce în ce mai multe nuanțe stranii. Ceea ce urmează e învăluit într-un strat dens de mister și imprevizbil.

 

Durata: o oră 75 min.

Regia: Ionuț Caras
Sunet și lumini: Victor Lup

Machiaj: Giorgiana Coman

Distribuția:
Rose: Daniela Purcărea
Bert: Viktor Hegedus
Domnul Kidd: Ștefan Liță
Doamna Sands: Francesca Fülöp
Domnul Sands: Ștefan Dogaru
Riley: Călin Graur